Måviken är en by med anor som har haft internationell klang. Här låg tidigare en stor ångsåg som förädlade Norrlandsskogen i säljbara dimensioner av bjälkar, plank och bräder. Då lade svenska och utländska fartyg till vid ”djupkajen” och lastade virke för export till utländska hamnar. På den tiden var det liv och industriell rörelse i Måviken och i Mjällom. Den senare byn var då känd för sin sko-industri.
På 1930-talet kom emellertid ”sågverksdöden” som också tystade Måvikens ångsågs ramar och brädgårdsliv. Fartygen uteblev och arbetarfamiljerna behövde söka sig till anställning på andra orter och sågen med dess anläggningar revs ner och hela området föll ner i en törnrosasömn. Numera finns bara mindre lämningar som vittnar om en gången Måvikens storhetstid. Kvar är emellertid det ca 40 tunnland stora sågverksområdet. Området omsluter själva Måviken och en djupt inskärande havsviken och sträcker sig ut över en stor udde med skog, stenhällar och utomordentliga vyer över hav och land. Det är ett förträffligt frilufts- och fritidsreservat med stärkande havsluft och sällsynt vackra omgivningar i Måviken men också runt om i hela Höga Kusten.
Det var många som såg områdets skönhet och rika möjligheter som en samlingspunkt för positiva samhällsinsatser och rekreation. Sedan sågverksdöden har Måviken tydligt visat sig fylla verkliga behov av annan sort. Ungdomar från alla samhällsklasser har enskilt och i grupper från hela landet förlagt sina semestrar till Måviken. Vinterläger, skolferiekurser, nykterhets- och idrottskurser, bröllop och familjehögtider har i stor utsträckning förlagts till det som senare blev ungdomsgård i början av 1950-talet. Från ungdomsgård har det senare bedrivits vård- och omsorgsverksamhet samt besöksturism i Måviken på olika sätt ända fram till dags dato.
I Måviken finns Måvikens Camping och Måviken Rehabcenter AB som har tre enheter – Konvalescensen, Parkvillan (med tillhörande Backgården) och Herrgården där Parkvillan och Herrgården bedrivs som HVB.